CS1

Un curs més els nens i nenes de Cicle Superior 1, el dia 31 d'octubre, per celebrar la castanyada, ens vam vestir reproduint famílies catalanes del segle passat, això sí, donant un toc actual a la vestimenta i atrezzo. Els nens i nenes de cinquè vam passar per cadascuna de les aules de la nostra escola, des de la llar d'infants fins a cicle superior 2 per reproduir la representació teatral que cadascun d'ells havia preparat, amb moltes ganes i entusiasme.

Un cop fetes les representacions a totes les etapes (llar, infantil i primària) els nens i nenes van baixar a la sala polivalent de la nostra escola (el mal temps ens va jugar una mala passada i no ens va permetre poder-ho fer al pati) i van emprendre la feina de castanyers, és a dir, fer que tots els nens i nenes que volguessin poguessin menjar les meravelloses castanyes que ens havia preparat en Marc donant continuïtat a aquesta tradició de menjars castanyes el dia abans de tots sants.

Segons diuen aquesta tradició de menjar castanyes, molt arrelada a tot Catalunya, es va iniciar per tot Tots Sants (1 de novembre). Fa anys, segons ens consta, durant aquesta vetllada, els campaners de les esglésies no paraven de fer sonar les campanes per avisar els veïns de l'arribada del moment de pregar pels seus difunts. El gran cansament que produïa moure les rudimentàries estructures dels campanars durant tantes hores feia necessari poder refer forces. Per això els campaners s'enduien castanyes, el fruit que més hi havia en aquesta època de l'any, i alguna ampolla de vi dolç, per fer-les passar millor i, a la vegada, combatre el fred en els pocs moments de descans.

A finals del segle XVIII, el costum de menjar castanyes en aquest dia s'havia generalitzat a tot el territori. Així van aparèixer les castanyeres que es van fer molt populars pels carrers de pobles i ciutats, fins que es van convertir en tota una institució. Les més conegudes tenien parada fixa, i segons diuen els nostres avis, amb sofisticats sistemes i molta paciència, torraven les castanyes de tal manera que era una meravella menjar-les.

Actualment quan arriben aquestes dates, tornen a sortir les parades de castanyers i castanyeres i també parades de castanyes torrades portades per gent jove, que troben aquesta tasca l'oportunitat de fer uns calerons per finançar les activitats de les seves associacions. Des de fa uns anys també se celebren castanyades populars a l'aire lliure, balls, i altres activitats organitzades per diferents entitats i associacions.

La veritat és que a part de poder continuar amb una tradició molt arrelada a la nostra societat el fet de poder-la celebrar a la nostra escola també ens permet buscar el caire educatiu, ja que gràcies a aquesta festa iniciem els primer passos en el mon de la representació teatral, aspecte que ens ajudarà molt en cursos posteriors alhora de portar a terme obres teatrals més complexes o realitzar exposicions orals i presentacions davants dels nostres companys.

   
     També et pot interessar...

ILP

A l'escola Vedruna de Puigcerdà hem començat la recollida de signatures per aconseguir dur a debat parlamentari la ILP. Si tu també vols acoseguir ...

llegir més »

Protecció de dades

PROTECCIÓ DE DADES Documents Protecció de dades POLÍTICA DE COOKIES AVÍS LEGAL POLÍTICA PRIVACITAT MATRICULACIÓ IMATGE    ...

llegir més »

On som?

L'escola està situada al centre de Puigcerdà, capital de la Cerdanya. Principal nucli urbà d'aquesta comarca, esdevé punt clau de...

llegir més »