Lactants

 

El descans del nadó és notable per a la seva salut, tots sabem que el nounat necessita moltes més hores de son, doncs formen part del seu creixement i, a mida que va creixent, aquestes hores es van reduint.

 

Hores de son dels nadons :

Un nen acabat de néixer dorm entre 20 i 22 hores diàries.

Als 6 mesos dorm entre 15 i 16 hores diàries.

Als 12 mesos dorm entre 13 i 14 hores diàries.

Als 3 anys dorm unes 11-12 hores diàries.

 

Els nadons no estan ni física ni emocionalment preparats per dormir períodes llargs sense despertar-se i sense romandre a prop de la seva mare. Alguns factors que fan que el descans sigui interromput són:

  • Que el nadó s’hagi quedat amb gana.

  • Per acumulació de gasos que fan que tingui mal de panxa.

  • Que pateixi mal d’orella, constipat, conjuntivitis, etc.

  • Per que tingui el bolquer moll de pipí o brut de caca.

  • Per algun soroll de l’entorn o per que se senti sol.

 

Hi ha nens que necessiten dormir gran part del dia, altres necessiten un descans a mig matí i uns altres una migdiada després de dinar. Respectant sempre el seu ritme personal, el nen s’anirà habituant a l’horari adult i pot arribar a la seva estabilització al voltant dels 3 anys.

 

Pel que fa al paper de l’educadora, ha d’observar els seus alumnes i aprendre a detectar els indicadors personals de son: plors, enrabiades, mal humor, fregar-se els ulls, etc. Ha de detectar-ho i respondre a la seva demanda posant-lo a dormir de seguida. No ha d’intentar mai mantenir-lo despert.

 

A l’hora de dormir es necessita una gran dosi d’afectivitat, li hem de demostrar que l’adult està al seu costat en aquest moment tant important.

 

Un altre aspecte que s’ha de tenir present és la dependència d’un objecte. Quan són nadons reclamen el xumet i quan en prescindeixen, s’aferren a un substitut (osset, sonall, llençolet)

que reclamaran amb la mateixa intensitat a l’hora de dormir. La gran majoria de nens passen per un període en què necessiten les dues coses per aconseguir la relació òptima.

 

En definitiva el nadó necessita molta tranquil·litat i silenci per dormir la quantitat d’hores que necessita. I hem de respectar la seva necessitat de son al llarg de tot el dia.

 

 
   

 

 També et pot interessar...

Protecció de dades

PROTECCIÓ DE DADES Documents Protecció de dades    

llegir més »

On som?

L'escola està situada al centre de Puigcerdà, capital de la Cerdanya. Principal nucli urbà d'aquesta comarca, esdevé punt clau de...

llegir més »