EDUQUEM LA MIRADA
Presentació
L’escola Vedruna de Puigcerdà disposa de l’equip de mestres de Pastoral encarregats d’empènyer la formació en valors, fer propostes de vivències vinculades a conèixer i donar sentit a les festes i celebracions del calendari cristià. Ens adrecem a les famílies i als/les alumnes en un món obert i plural imitant l’estil educatiu de la nostra fundadora Joaquima de Vedruna i de Mas.
L’ OBJECTIU EDUCATIU
Els propers cursos ens proposem aprendre a CUIDAR-NOS seguint l’exemple de Santa Joaquima.
Perquè és important aprendre a cuidar?
Què creieu que podem “cuidar”?
El següent vídeo us donarà algunes pistes…
Com ho farem?
Treballant aquests aspectes de manera cíclica: començarem per una mirada cap a l’interior de cadascú, seguida d’una mirada als altres i finalment una mirada dirigida a l’entorn i al món.
- Posarem un exemple de cada tipus de cura i quina acció podem fer per fer-ho possible.
https://sites.google.com/escorialvic.cat/bon-dia-6-8-anys/setmana-del-16-al-20-de-setembre
https://sites.google.com/escorialvic.cat/bondia14-18anys/setmana-del-16-al-20- de-setembre
A . Cuidar-se a un mateix
B. Cuidar els éssers propers
C. Cuidar el planeta
Projecte Duna
L’itinerari de Cultura religiosa s’inicia a l’Educació Infantil. És una proposta dinàmica per introduir el sentit religiós a partir de sis valors evangèlics i universals: l’amistat, l’alegria, el compartir, el perdó, l’esforç i l’agraïment. Es treballa amb el suport d’una web i s’acompanya amb una caixa amb material per treballar aquests valors des de la música, els sentits, els contes…i la imaginació d’un titella, la DUNA. Abraça els tres cursos de l’educació infantil i inclou dinàmiques d’educació emocional, amb material inclòs que busca, també,la implicació de la família.
Recordem que el Dia de la Pau arreu del món es celebra el 30 de gener.
Per això, tota la comunitat de l’escola Vedruna hem posat el nostre granet de sorra, amb ganes i esforç per fer aquesta festa. Volem posar de manifest, més que mai la necessitat de fomentar valors com els de la pau i la solidaritat, juntament amb la resta d’escoles de tot el món.
Si no hi ha PAU, si no som capaços de saludar-nos en el sentit més ampli de la paraula, tenir el cor obert amb esperit de pau, mai existirà la unitat. Gelosia, enveges, lluites, xafarderies… són coses que destrueixen la pau i, per tant, impedeixen la unitat. La pau és una situació de benestar i tranquil·litat, fruit d’unes condicions de vida dignes i justes per a tothom.
Ens comprometem a defensar la PAU i la bona entesa entre totes les persones de diferents procedències i maneres de pensar i no hi ha millor manera de fer-ho que reunint-nos tots plegats al Casino Ceretà.
Volem deixar rere nostre una petjada de bondat i benestar per a tots els que fan via al costat nostre.
A.- “Més enllà de l’aula”
Enguany 15 alumnes d’ESO4 varen participar en el projecte de “més enllà de l’aula”, el qual es tracta d’una sortida de convivència de caire voluntari, on participen 75 Alumnes de 4t d’ESO de les escoles Vedruna de Catalunya durant dos dies, d’una trobada a Llinars del Vallès on conèixer gent, intercanviar inquietuds, aficions i fer xarxa. La sortida de convivència de caire voluntari va tenir lloc a Can Mogent (Llinars del Vallès) els dies 25 i 26 d’abril. Allí realitzaren divertits tallers i dinàmiques de creixement personal. Una experiència molt enriquidora que segur que els ajudarà a “dirigir la mirada”.
B. Calendaris de l’Itinerari d’identitat pel curs 2023/24:“Seguint les passes de Joaquima”
Aquest any els de CS han format part de les trobades de l’itinerari d’identitat Vedruna per conèixer el Manso i la ciutat de Vic, llocs de transcendental importància en la vida de Santa Joaquima de Vedruna.
C.- Rutes Montseny i Montblanc
També ESO2 participaran en les rutes del Montblanc. L’objectiu d’aquestes descobertes mitjançant les sortides, és conèixer la història de la fundadora de la congregació, així com el seu servei a favor de la societat atenent necessitats concretes de la seva realitat. Els educadors busquen també fer conscients els alumnes que molts dels reptes que va afrontar Joaquima són encara vigents, i convidar-los a que s’hi comprometin. En aquest sentit, han treballat diverses dinàmiques per promoure l’estimació, la confiança i l’empatia mútues.
Us convidem a fer aquesta ruta, seguint el mapa que trobareu a l’Oficina de Turisme de Vic. En aquesta ciutat Joaquima de Vedruna va fundar la Congregació de Germanes Carmelites de la Caritat Vedruna el 1826, fa dos-cents anys.
7a. Manso Escorial: Fou la casa pairal de Joaquima de Vedruna. https://200vedruna.cat/ruta/
Cada dia iniciem la jornada amb l’activitat del “Bon dia”. Són uns minuts just abans de començar la primera classe en els que els professors de primària i ESO, juntament amb l’alumnat, destinen a fer una breu reflexió al voltant d’algun tema en general per interioritzar-lo. És un espai que vol fomentar la necessitat d’estar bé amb nosaltres mateixos i pensar, a la vegada, amb els altres.
La manera de realitzar aquesta activitat es presenta en diversos formats; així doncs, pot ser:
- Parlar d’un fet important que ha passat en les darreres hores o dies.
- Visionar un petit vídeo per treballar algún valor en concret.
- Escoltar, comentar o cantar una cançó.
- Llegir i treballar alguna pregària tot celebrant o recordant algun fet o dia especial dins del calendari escolar o cristià.
Amb aquestes activitats intentem que es desenvolupi una interacció entre els alumnes i els professors al voltant d’un tema central on s’incentiva la participació i la diversitat d’idees per iniciar el dia